Arana

- Ohjemateriaali päiväkodeille ja kouluille -

Arana on Itä-Helsingin oman teatterin, Kulttuurimyllyssä toimivan Maria Baric Companyn kansainvälinen katuteatteriproduktio, joka toteutetaan yhteistyössä Itä-Helsingin päiväkotien ja koulujen kanssa. Arana on liikkuva jättinukketeatteriesitys, josta voi aistia kuubalaisten katuteatterikulkueiden tunnelmaa. Koulut ja päiväkodit voivat valmistautua kulkueeseen tämän ohjemateriaalin avulla.


Tietoa teoksesta

Arana tuo Itä-Helsinkiin vieraan kaukaa Kuubasta; jättiläishämähäkin, joka ei loppujen lopuksi olekaan yhtään pelottava vaan uusi ystävämme. Arana on tarina rohkeudesta, yhteisestä matkasta sekä pelkojen ja ennakkoluulojen voittamisesta. Esitys sopii kaikenikäisille.

Aranan toteuttaa kansainvälinen taiteilijaryhmä, johon kuuluu Maria Baric Companyn suomalaisten taiteilijoiden lisäksi nukenrakentaja Aidan Rodriquez ja säveltäjä Raul Valdes Kuubasta sekä nukketeatteritaiteilijoita kaikista Pohjoismaista. Aranassa pohjoismainen ja kuubalainen taiteilijayhteisö kohtaavat sekä moninaiset etniset taustansa että monikulttuurisen Itä-Helsingin, jonka sykkeessä teosta on valmisteltu.

Osana teosta yleisö pääsee kokemaan kuubalaisesta kulttuurista ammentavan teatterikulkueen, joka johdattaa hämähäkin luokse. Itä-Helsingin päiväkodit ja koulut ovat valmistelleet erilaisia elementtejä kulkuetta varten kuvataide-, musiikki- ja liiketyöpajoissa. Elo-syyskuun aikana työpajoihin osallistuu yhteensä noin 1700 lasta ja nuorta sekä heidän opettajansa. Lisäksi ITÄ 2019 -tanssifestivaalin työpajoissa alueen asukkaat ovat osallistuneet esiintyjien asujen valmistamiseen.

Arana on osa ensimmäistä kertaa järjestettävää kansainvälistä katu- ja nukketeatterifestivaalia Kulttuurimylly Festival.

Perheet mukaan

Toivomme, että Arana voisi olla perheiden jaettu kokemus. Toivoisimme perheitä paikalle etenkin lauantain ensi-iltaan. Vaikka lapsi osallistuisi päiväkodin tai koulun kanssa perjantaina, hän voisi tulla perheensä kanssa esitykseen lauantaina.

Pyydämme kouluja ja päiväkoteja tiedottamaan Aranasta koteihin viikkokirjeen, Wilman, reppupostin tai muun käytössänne olevan tiedotuskanavan kautta. Ohessa on tulostettava ja lapsen mukana kotiin jaettava kutsu sekä suoraan Wilmaan tai sähköpostiin kopioitavissa oleva teksti, jota voitte käyttää.

Aranaan ei myydä pääsylippuja eli perheet osallistuvat maksutta. Perheiden ei myöskään tarvitse etukäteen varata paikkaa esityksestä.

Karnevaalikulkuetunnelmaa.png

Esitykset pe 27.9. ja la 28.9.

Arana-esitys alkaa Myllypuron ostarilta, josta kuljemme kauniin visuaalisena, soivana, laulavana ja tanssivana kulkueena Myllypuron kirkon edessä olevalle puistoalueelle vastaanottamaan hämähäkin.

Järjestämme ennakkoesityksen perjantaiaamuna 27.9. klo 9.30, jotta osallistuminen on mahdollista päiväkoti- tai koulupäivän aikana. Teoksen varsinainen ensi-ilta on Myllypuropäivän huipentumana la 28.9. klo 13. Toivomme, että osa päiväkodeista ja kouluista pääsisi osallistumaan lauantain esitykseen korvaamalla sillä esimerkiksi lauantaikoulupäivän.

Kulkueen ja esityksen yhteiskesto on noin 1,5 h.

Varaa paikat ryhmällesi 16.9. mennessä:

 

Valmistautuminen kulkueeseen

Työpajoihin osallistuneet

 1. Ilmoittakaa kumpaan esitykseen ryhmänne on tulossa 16.9. mennessä.

 2. Muistutelkaa lapsia ja oppilaita Aranasta pitkin syyskuuta ennen kulkuetta: voitte esimerkiksi käsitellä hämähäkkejä, keskustella erilaisista uskomuksista ja taruista sekä tutustua Kuubaan ohjemateriaalimme avulla ja itse tietoa etsien.

 3. Jos olitte kuvataidetyöpajassa, viimeistelkää työt valmiiksi ja tuokaa ne esitykseen mukananne. Jos olitte musiikkityöpajassa ja teitte rytmisoittimet, viimeistelkää ne ja tuokaa esitykseen mukananne. Jos olitte tanssityöpajassa, treenatkaa oma hämähäkkitanssinne niin, että koko ryhmää osaa sen.

 4. Kaikki voivat tutustua ohjemateriaalin videon avulla Arana-lauluun ja harjoitella se niin, että pystymme yhdessä kajauttamaan laulun hienosti ilmoille kulkueessa.

Osallistuminen ilman työpajaa

 1. Ilmoittakaa kumpaan esitykseen ryhmänne on tulossa 16.9. mennessä.

 2. Tutustukaa ohjemateriaalin avulla ja itse tietoa etsien hämähäkkeihin sekä niihin liittyviin uskomuksiin ja taruihin. Voitte myös tutustua Kuubaan.

 3. Harjoitelkaa ohjemateriaalin videon avulla Arana-laulu niin, että pystymme yhdessä kajauttamaan sen hienosti ilmoille kulkueessa.

 4. Voitte lisäksi toteuttaa jonkun seuraavista ohjeiden avulla: Hämähäkkioksa, Seittivarjo, Hämissoitin tai Hämähäkkitanssi. Ja otattehan teoksenne mukaan kulkueeseen.

MUISTATTEHAN, että kulkueeseen valmisteltavat teokset tulisi olla kauttaaltaan valkoisia, muuten voitte päästää luovuutenne valloilleen!


Ohjeita

Arana-laulu ja kävelyrytmi

Kaikkien kulkueeseen osallistuvien on hyvä harjoitella laulua yhdessä. Olemme ottaneet tutun Hämä-hämä-häkki-laulun, jotta se olisi helppo muistaa. Laulun loppuun lisätään Arana-huudahduksia. Itse kulkueessa laulun taustalla soivat kuubalaiset rytmit. Videon avulla laulua ja kävelyrytmiä voi treenata yhdessä.


Hämissoitin

Tarvikkeet: Puupala (esim. 7x7 cm), nauloja, kruunukorkkeja ja muuta metallista kilisevää, valkoisia piipunrasseja, valkoisia nappeja, valkoista villalankaa, vasara, pihdit, kuumaliimapistooli ja kuumaliimaa.

Pienempien lasten kanssa on avuksi, jos kruunukorkkeihin on tehty etukäteen naulalla reiät. Myös puupalojen maalaaminen valkoiseksi on suositeltavaa, jos siihen on aikaa ja mahdollisuuksia.

 1. Kiinnitä puupalikkaan naulalla vähintään kaksi kruunukorkkia tai halutessasi enemmän kiliseviä asioita päällekkäin niin, että ne kilisevät soitinta heiluttaessa yhteen. (kuva 1)

 2. Tee puupalikasta persoonallinen hämähäkki liimaamalla sille jalat piipunrassista ja silmät napeista. Villalangasta voi tehdä hämppikselle seittiä jalkoihin tai käyttää sitä koristeluun.

WhatsApp Image 2019-09-04 at 14.37.00.jpeg

Hämähäkkioksa

Kädessä kuljetettava oksa kulkueeseen osallistujille

Tarvikkeet: 40-80 cm pitkiä haaroittuvia oksia, valkoista vedenkestävää maalia, valkoisia lankoja tai matonkuteita, maitopurkin valkoisia korkkeja, kuumaliimapistooli ja kuumaliimaa, valkoisia piipunrasseja, valkoisia nappeja, pensseleitä, pihdit. 

 1. Maalaa oksa valkoiseksi. Käytä vedenkestävää maalia kuten gessoa, akryylia, vedenkestävä spray.

 2. Pujottele langasta ja/tai matonkuteesta vapaamuotoinen verkko oksan haarojen väliin.

 3. Maitopurkin valkoisista korkeista (tai mistä tahansa muusta valkoisesta materiaalista) voi askarella hämähäkin oksalle. Voit esimerkiksi leikkata piipunrasseista jalat ja liimata napit silmiksi. Kuumaliimalla materiaalit kiinnittyvät tiukasti ja nopeasti toisiinsa.

 4. Jos haluat oksaa voi koristella muilla valkoisilla elementeillä ja siihen voi myös kiinnittää napeista, kruunukorkeista, helmistä tai muista materiaaleista kiliseviä koristuksia, jolloin oksa muuntuu rytmisoittimeksi kulkueeseen.

WhatsApp Image 2019-08-28 at 15.21.32.jpeg
IMG_4934.JPG
WhatsApp Image 2019-08-28 at 15.21.08.jpeg

Sateenvarjoseitti

Sateenvarjo hämähäkin verkon ja hämähäkin kera, sopii hyvin ryhmätyöksi n. 4 lasta per ryhmä

Tarvikkeet: Sateenvarjo, gessoa, valkoisia matonkuteita, superlonia tai muuta materiaalia hämähäkin vartaloksi, valkoisia nappeja, valkoisia piipunrasseja, pensseli, kuumaliimapistooli ja kuumaliimaa, pihdit.

 1. Maalaa sateenvarjo gessolla valkoiseksi. Mustan sateenvarjon voi maalata vain päältä, mutta muut värit on hyvä maalata myös sateenvarjon alapuolelta.

 2. Solmi valkoisesta matonkuteesta hämähäkinverkon ristikko hyödyntäen sateenvarjon rakennetta. Sen jälkeen voi solmia poikkisäikeitä koko sateenvarjon yli ja roikkumaan myös reunan yli.

 3. Halutessaan myös sateenvarjon alapuolen voi koristella matonkuteella.

 4. Lopuksi verkkoon voi askarrella valkoisesta kierrätysmateriaalista hämähäkin. Vartalon voi muotoilla vaikka superlonista ja silmät tehdä napeista. Jaloiksi sopii villalanka tai piipunkrassi. Kiinnitykseen käytetään kuumaliimaa.

WhatsApp Image 2019-08-28 at 15.16.25.jpeg
3b71a713-736d-4a7b-b41b-7a104c8cb3ff.jpg
69a8bd2b-55a5-4c1d-b268-9122ac523c79.jpg
9deeb68f-f443-41e5-9cba-1080f4e6486f.jpg
f21f5d64-d1bc-4232-8159-9cf8e11b8692.jpg

Hämähäkkitanssi

Kulkueessa kuljetaan kävellen eteenpäin. Osallistujat voivat myös luoda oman hämähäkkitanssin, jolloin kulkueen liikkeeseen saadaan uusia jännittävämpiä ulottuvuuksia. Videolla tästä tarkempia ohjeita.


Yhteistyössä

Suomen UNIMA ry, Nordic Pupeteer Directory, Nordic Culture Point, Maria Baric Company ja Kulttuurimylly
sekä Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kuvia Arana-työpajoista